Make your own free website on Tripod.com

Soba za identifikaciju

Ovde ste u svojstu svedoka nemilih dogadjaja u Srbiji. Nemate razloga za strah. Oni vas ne vide i mozete slobodno da uprete prstom u lik za koji smatrate da je odgovoran za vasu odiseju...

Likovi

... [malo je tri tacke]
Slike nisu iste velicine, jer nisu ni oni.
Sta li Boza Djelic ovde radi? Nekako se ne uklapa. Ocigledna greska u secanju.

NEZAPOSLENOST I SIROMASTVO

U visegodisnje periodu "nove" srpske demokratije, donosenjem seta zakona u skupstini, pocelo je obnavljanje gradjanskog drustva. Stvoreni su pocetni uslova za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zivot i rad.

    Da li se ono moze danas ostvariti u Srbiji kada:
  • je ogroman broj "drustvenih" firmi pred i u stecaju, tako da je armija zaposljenih u njima fiktivno zaposljena?
  • se na trzistu rada nalazi oko milion nezaposlenih lica, oba pola, svih starosnih dobi i kvalifikacija?
  • se zapocetim procesom privatizaije i onako prevelik broj nezaposlenih lica znacajno uvecava
  • se donosenjem novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pomera starosna granica za odlazak u penziju za tri godine, sto znaci tri nove generacije svrsenih srednjoskolaca i akademskih gradjana uglavnom bez posla
  • su mogucnosti pokretanja samostalnog biznisa svedene na minimum usled osiromasenja stanovnistva u zadnjih 15 godina
  • je prosecan stocni fond seoskog domacinstva: jedna krava i dve ovce

Da li se u Srbiji moze dostojanstveno zivoti od svog rada, uz prosecnu zaradu od 200 evra? Cene u u Srbiji su na nivou, ako ne i vece od cena u razvijenim zemljama? Mozda i moze, kao dostojanstveni siromasi iz latino serija.

Generacije buducnosti Srbije

Sta je sa" buducnoscu Srbije", odnosno sa generacijama od 20 do 29 godina; generacijama koje treba u narednom periodu da budu pokretaci i nosioci materijalnih, moralnih i duhovnih vrednosti.

Pozadnjem popisu stanovnista, navedene generacije cine 1.016.995 stanovnika ili 13.56 %-ta ukupnog stanovnistva. Kakav je njihov status ? Koliko od njih ima pesperktivni posao, stan i mogucnost zasnivanja porodice? Koliko dece imaju:...dvoje, jedno ili nijedno?

Odgovore znamo, a time mozemo i da procenimo opredeljenja nacije. Srpska buducnost daje odgovore na ova pitanja, upiranjem pogleda prema Vama, sa pojacanom zeljom da Vam se pridruze u dijaspori i otrgnu od bede svake vrste.

Kako se beda i siromastvo koji nas okruzuju i prozimaju kao socijalna bolest, mogu leciti i da li se mogu izleciti? Kolika je srpska privredna apsorpciona moc? Koji je to broj radnika? 300, 5oo, 800 hiljada ili cak milion. Ako pomnozimo taj broj sa 4 i dobicemo optimalan broj stanovnika nase Srbije. Korisno je to znati. Onda bi se drzava direktno, a ne kao do sada indirektno, ukljucivala u iseljavanje svojih gradjana.

Mislite da mlatim gluposti? Setite se Nemackog privrednog buma 60 i 70 godina. Komunisticka Yu drzava se nije stidela da prizna problem nezaposlenosti. S nemackim drzavnim organima sklopila je sporazume u cilju zastite svojih radnika na privremenom radu. Ali mi sada nismo komunisticka drzava, vec gradjanska. Predstavnici gradjana su ocigledno svesni, da su prolazna kategorija. Komunisti su imali misiju strateskog prevodjenja drustva u komunisticki raj, a to je hiljadugodisnji posao. Mala li je razlika, hiljadu godina naspram nestabilnog cetvorogodisnjeg mandata, zahtevnih koalicionih partnera i njihovih partnera iz senke.

Znao sam da je u necemu caka. Znaci da su u pitanju vizije i misije. Kakva se to vizija moze pretociti u misiju za 4 godine? Ne znam. Setio sam se, pa to su njihovi utopisticki predizborni programi. Bla, bla, bla...otvoricemo 500 000 radnih mesta, bla, bla, ... Srbija u Evropu, ... Mozda bi to znala nova kapitalisticka klasa. Verovatno i oni zele da traju hiljadu godina. Primer, Engleske. Ali nasa kap. klasa je je tek u stanju new primitive class. Sta li sam ovde mlatnuo? Dok se oni razviju odosmo mi. By!

Podrzite nasu mrezu

© 2006 Zoran Maksimović